Nikon - Femti år og fortsatt på topp


Nikon feirer femti år for sin F-objektivfatning, noe som innebærer at den som kjøper et spillernytt Nikon-kamera i dag, kan bruke optikken som ble laget for Nikon i 1959. Uten autofokus og diverse annen funksjonalitet, selvsagt, men *noe* har jo skjedd på femti år. Blant annet at "Nippon Kogaku" ("Japansk optikk") er blitt dratt sammen til merkenavnet Nikon. Men japansk kvalitet og superoptikk ligger altså i navnet.

Det som er brennende interessant er at Nikon bruker dette for å signalere til verden at de er bånnsolide og tar hensyn til alle kunder gjennom hele brukerhistorien, og at de er framsynte nok til å lage teknologi som etter femti år holder stand. Det har riktignok kostet, på åtti- og nittitallet var de for trege til å lage en god autofokusløsning og ga hegemoniet i den profesjonelle verden over til Canon. Store skarer av pressefolk gikk fra Nikon F3 til Canon EOS. 

I dette årtusenet er det imidlertid blitt bedre, og med Nikon D3x, D700 og D300  er de solid på plass på toppen. Og de færreste angrer på at de har kjøpt et kompakt Nikon-kamera for vanlige brukere, heller.

Ikke helt uhildet

Jeg er ikke uhildet. Jeg har en karriere som Nikon-eier, og har en eierhistorie med Nikon FM, FE-2, F-801, F4s, D100 og D300. Det siste er en modell som i realiteten kjennetegner de fleste semi-pro og profesjonelle digitalkamera i dag. De er avanserte bildedatamaskiner med godt grep for daglig bruk,  og masse utskiftbart tilleggsutstyr.

Til disse modellene har jeg hatt klørne i rundt 28 objektiver. Det fine med kvalitetsoptikk som er kompatibel i alle retninger, er at det er et stort bruktmarked hvor man kan kjøpe og selge optikk etter interesser og behov. Og med mange nok aktører til at de fleste får, til riktige priser.

Så får vi se om fleksibiliteten er der om femti år også...


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?