Hva bør du kjøpe i Kambodsja

VAKKERT OG FARGERIKT: En reise til Kambodsja er full av fargerike inntrykk og kultur. (Foto: Dag-Rune Z Vollen)
Ah, vakre, varme, vennlige Kambodsja. Dette lille landet med den store kulturverdensarven og en historie full av store oppturer og store nedturer er også et sted for å handle helt unike varer.

Og, siden dette er Asia, og prisnivået er behagelig lavt, så er også mange standardvarer verdt å vurdere å kjøpe her. Med et forbehold: Produkter som er produsert utenfor Asean, det asiatiske frihandelssamarbeidet (sml Europas EFTA og EØS), har gjerne fortsatt heftige tollsatser, og priser som kan mætsje europeiske og nordiske priser.

Khmerene er også praktisk anlagte folk med ingeniør- og innovasjonsånd. Det vil si at man kan få bygd og laget produkter basert på metall, stein, tre eller tekstiler med gode resultat om man har tid til å få det laget.

Så, hva er gode kjøp?

- Mat og drikke. Lokalt produserte matvarer, spesielt kampot-pepper og spesialkrydder som saffran. Kambodsja bygger også sin egen kaffeindustri, og lager en kaffe med distinkt bitterhet og floral smakstoner. Også palmesukker og tilhørende utvalg av produkter som kan lages på sukker er tilgjengelig.

 
LOKALE VARER: Frukt og grønt er av god kvalitet og utvalg. (Foto: Dag-Rune Z. Vollen)

- Kurvarbeider. Sort utvalg og gjerne laget lokalt av produsentene av råvarestråene så finnes dette i mange utføringer og kvaliteter. Dette er også gjerne håndverk som lages i rehabiliteringskollektiv for mineskadde.

- Tekstiler. Utvalget av stoffer både av typer, kvaliteter, farger og mønstre er omfattende. Ferdiglagete tekstiler som skjorter og skjerf finnes på markedene, og lokale skreddere kan lage skreddersydde klær ut av stoffer du selv finner og kjøper. Khmer-silke er en unik type silke, og lokalt lin har høy kvalitet men også pris.

- Trearbeider. Kambodsja har en storslått kultur for treprodukter og utskjæringer. Og med mulighet for å få laget noe på ordre. Men kopper, grup, vinkrus og andre treprodukter for kjøkken og spisestue finnes i mange stiler, tresorter og farger.

STEINGØY: Steinarbeider er tilgjengelig i stort utvalg, størrelser og motiver. (Foto: Dag-Rune Z Vollen) 

- Steinkunst. Både bruks- og pyntegjenstander i stein finnes i mange varianter og størrelser. Og tradisjonen med steingskjøring og skulpturering får minst tusen år tilbake i tid, noe man konstant minnes om i Angkor-imperiets verdensavsteder. Ulempen er sjølsagt vekt, men det er mulig å få fraktet dette via andre kanaler til Europa.

- Betelnøttebokser. Beholdere for fingersnacks lages fortsatt lokalt, med varierende grad av kunstferdighet.

- Smykkesteinger og edelmetaller. Rustikke smykker i gull og sølv med lokale smykkesteiner som rubiner, safirer og smaragder finnes i stort utvalg, og ofte priset etter dagsverdien for metallet og smykkestein med et lite arbeidstillegg. Kupp kan gjøres, men det er også forfalskninger i et visst monn. Sølvvarer for pynt og nytte er en industri i seg sjøl, men ofte laget i sølvlegeringer som er lettere på sølvet enn 830S som brukes på bestikk i Europa. En egen undergren er kobbervarer, som lages svært kunstferdig med tradisjoner og håndtverk som går tilbake til Angkor.

- Kunst på rispapir og "tempelavtrykk". Basert på basrelieffene som er på mange av templene, lages det kopier med kullstift på rispapir. Dette er lettvektskunst som rammet inn og satt i riktig belysning er vakker kunst.
MALERKUNST: Variert utvalg, flott inspirasjon. (Foto: Dag-Rune Z Vollen)
- Malerier og tekstilkunst. Det mangler hverken motiver, inspirasjon eller lokale kunstnere som produserer et stort utvalg av slike produkter både som suvernirer og som mer inspirert kunst.

- Matter. Vevde matter er overalt i Kmabodsja, og fungerer som tepper på golvet, underlag for familiemiddagen, som utgangspunkt for tempelriter og så videre. Som brukstekstil er mulighetene mange, og utvalget kvalitet og møsntre er stort.

- Såpe og støpelys. Med gode råvarer og stor etterspørsel er det et stort utvalg av håndlagde såper og lokalt støpte stearin og vokslys. De kommer i flere former, og er gjerne duftsatt av andre lokale råvarer.

- Antikviteter. Som alle land med en fortid som koloni for europa og med forskjellige varianter av uvhengighetskriger, så har Kambodsja mistet og blitt frastjålet mye av kulturprodukter og artifakter. Derfor er utførsel av antikviteter i utgangspunktet forbudt. Men det er mulig å finne gode reproduksjoner av lokal kunst og historiske artifakter.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?