Terror minnes i Berlin



* Introduksjon til museet mens det fortsatt var i en grøft langs en murruin.


En tidligere kollega var på tråden og fortalte at han nettopp hadde vært og besøkt Berlin. I likhet med de fleste som besøker storbyen i hjertet av Europa, var han også begeistrert. Spesielt imponert var han over det nye museet om "terrortopografien i det tredje rike". Men samtalen gikk fort over til hvor flott byen er. Det er vanskelig å være uenig. Nok en grunn til et besøk i nydelige, historiske Berlin er på plass.

Tyskerne er ferdig med å bygge museet i Prinz Albrecht Strasse på toppen av det gamle hovedkvarteret til de organisasjonene som drev overvåking og rene drap i det tredje rike. I artikkelen Nazi-terror på museum skriver Levende Historie om det nye museet viet historien til Sicherheitsdienst, Schutz Staffel og Gestapo. Stedet var sentralt plassert i forhold til andre viktige bygninger i det tredje rike, slik som Görings Luftfartsdepartement. Avisa the Guardian skriver mer i en artikkel. Like rundt hjørnet er også det gamle Rikskanselliet, og minnesmerket etter Holocaust.

* Et underlig stille sted - men effektfullt gjort.


Jeg var der selv for et par år siden, den gang det kun var et prosjekt i ruinene av de gamle kontorene. Berlin er et sted med mye historie, derfor er det så gripende å gå langs en utstilling hvor man viser hvordan bygger en totalitær stat med grusomme tilfeldigheter og forferdelige innfall. Spesielt at mistilliten mellom de ulike grenene var slik at de også overvåket og plaget hverandre. Og det var også hensikten! Slik hindret man effektivt all opposisjon og kritikk til langt ut på førtitallet.

Sommeren 2008 var utstillingen i en grøft langs den gamle fangekjellermuren. Kjølig og saklig vises oppbygging og utvikling, og hvordan man rekrutterte folk med god utdanning til å administrere overgrepene. Sjøl om Wannsee-planene (utryddingsplanene for holocaust) ble sluttført her, er opplegget for andre overgrep vel så skremmende. Og det gjelder alt fra Einsatz-gruppene som utryddet folk i de nyerobrete områdene i øst, til de interne partiutrenskingene.

* En invitasjon til ettertanke...


Dagen etter gikk jeg i det tyske historisk museum ved Museumsinsel, og fikk sett mer av de store sammenhengene. Dette inkluderte også det sivile liv i det tredje rike. Sett i samband med Terror-museet blir det hele lettere absurd og tragisk. Spesielt når man går ut i rene, velordnete Berlin etterpå.

* Görings Luftfartsministerium


Betydningen av arkitektur for det tredje rike er interessant omtalt i en artikkel i danske wikipedia. Arkitekturen skulle både binde båndene til historien (den temmelig perverterte varianten nazi-partiet brukte), den skulle oppdra folket og demonstrere rikets styrke og storhet. Den som ser luftfartsministeriet i nabokvartalet til terror-museet, ser hvilken stil det var lagt opp til. Det overlevde bombingen under krigen, og er i dag, pasende nok, finansdepartementet i forbundsrepublikken. Det sies at det langs grunnmuren var murstein med svastika preget inn, som ble tatt ut, snudd, og skjøvet inn igjen med den anonyme siden ut...

* Hovedinngangen til Finansdepartementet i Berlin, aka Görings Luftfartsministerium.


Alle bildene her står jeg bak.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?