Ufarlig hovedstad i bondeland og ørken


MILJØ I MILJØ: På vei til Carson City, Nevada gjennom Stanislaus National Forrest - "Ville" Vesten i Prius 2012-modell, mer trendy blir det ikke.

- Dersom du vil se litt mer av området, er Lake Tahoe helt fantastisk. Både for en kort tur eller om du har tid til å overnatte.

Resepsjonisten hos Motel 8 i Carson City gjør en innsats for å være interessert og engasjert i gjesten. Det eneste positive han har å si om delstadshovedstaden i Nevada, er altså å anbefale vinter- og fjellutfartsstedet på grensen mellom  California og Nevada vest for byen. Dit drar solsvidde californiere når varmen blir for intens og langvarig. Det samme gjelder for Nevada også, men delstaten er mer kjent for spill og moro i Las Vegas enn at delstaten for det meste er ørken og høyfjellsletter.

REPRESENTATIVT: Slik ser Carson City, delstatshovedstad i Nevada, ut. Helt sant!

Kompromisset
Når man besøker Carson City, Nevada husker man navnet fra bøkene om erobringen av "det vile vesten". Riktignok er Reno en time nordover mer sagnomsust, og er også en mer typisk amerikansk by. Carson City er på sin side småby-USA - en hovedgate med lave bygg og en og annen historisk bygning og mengder av hurtigmatsteder. Og selvsagt Walmart og Target,  templer for billigkonsumerisme lagt ut for alle å tilbe i alle Dullsville som er i sambandsstatene. Highway US395 kommer fra sør opp fra Mojave og Boulder City, og krysses med US50 ved Carson City. Hovedveien ligger i en bue utenom byen. Det er lett å kjøre forbi, og det finnes ingen egentlig god grunn til et besøk.

Carson City deler skjebne med flere andre hovedsteder, ikke bare i delstater i USA, men man finner det også for eksempel i forbundsrepublikken Tyskland. I land med sterke delstater i en nasonal forbundsstat blir fort de lokale poltiske og adminstrative hovedstedene plassert slik at de ikke har noe viktig rolle å spille internt i delstaten.

Det er ikke alltid for å markere delstatssuverenitet mot en sentralmakt. Ofte har det å gjøre med at delstaten ikke vil at allerede maktfulle byer skal få enda mer makt. Et eksempel er Frankfurt am Main i Hessen, EU-Europas finansielle supersentrum. Den ligger i delstaten Hessen med lille Wiesbaden som hovedstad. Man skal ikke snakke mye med tyskere fra området før man får bekreftet at valget er bevisst for å balansere ut Frankfurt i delstatspolitikken. Med mindre man snakker med Frankfurt-patrioter, som er - vel, patrioter.

Stygge kompromiss
Det mest ekstreme tilfellet av en slik hovedstad jeg har sett, var etableringen av Canberra som hovedstad i Australia. Kampen på slutten av 1800-tallet sto mellom Melbourne og Sydney om hvem som skulle bli hovedstad i det nye kronlandet under den britiske tronen. De var enig om en ting: Den andre byen skulle ikke bli det. Dermed anla ozziene en by midt mellom det som i dag er kjedelige Sydney og spennende Melbourne.

Som andre ufarlige hovedsteder er det en by det ikke er nødvendig å besøke. Canberra er gjennomregulert og kjedeligere enn å se maling tørke. Det eneste som er verdt å se er parlamentsbygningen, som er en arkitektonisk perle med en fantastisk tilpassing til terrenget på høyden over det gamle sentrumet. Heldigvis ligger noen av de mest spennende vinområdene i Oz like i nærheten, med navn som Wagga Wagga og dets like. Det kan forsvare å se innom parlamentet i Australia før man begir seg australsk drikke i vold.

Gammel historie
Carson City ligger i et bondeland i utkanten av en ørken, og det eneste man kan lure på er hvorfor delstatshovedstaden ligger nærmere Reno enn Las Vegas langt sør og øst. Det har sannsynligvis med historien til Nevada å gjøre, Las Vegas vokste fram som en storby etter siste store krig, der Reno gjennom hundre år før det var en av de viktige byene på veien til California.

Carson City og Reno ble grunnlagt samme år som Nevada ble et eget territorium i 1861, blant annet med store sølvfunn lenger sør langs samme veiakse i 1859. Og hva lå midt mellom sølvrikdommen og tranportnav? Carson City. Siden forsvant signifikans, og småbyen er en hovedstad ingen har hørt om i en delstat alle kjenner.


En historisk rute
Ikke alle planer blir det noe av. Her betyr det at et fantastisk fjellnaturområde får eksistere mellom to svært varme ørken- og slettelandsdelstater.

GREIT NOK: Noen planer er det greit at det ikke blir noe av.

Jeg kom til byen fra Stanislaus National Park, som er den nordlige delen av Yosemitte-området. Da hadde jeg startet fra San Francisco tidligere samme dag og reist gjennom Tracy og flatlandet mellom Stockton og Modesto før jeg entret nasjonalparkområdet.



Dagens rute tok meg fra flatland til høyfjell 8700 fot (2651 meter) opp og ned til 4802 fot (1463 meter).

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?