Store endringer i hvordan Google Drive og Google Foto fungerer sammen


STORE ENDRINGER I GOOGLE FOTO: Google annonserer endringer i samvirket mellom fillagring i Drive og fotohåndteringen i Foto. Illustrasjon: Skjermdump Google Foto.

Google annonserer store endringer i sin tjeneste for fildeling og bildeillustrasjonsarkiv i en bloggartikkel. 

På norsk er endringene gennomgått i denne supportartikkelen.

Nå har denne koplingen og endringen vært i kjømda over noe tid, og forskjellige konsept har åpenbart vært testet ut i bakgrunnen. Dessverre har det gjort løsningene dårligere, og den bebudete oppsplittingen var en av to mulige veier.

Den andre hadde vært en komplett integrering av tjenestene.

Svekket funksjon har vært knyttet til hvor god behandlingen av foto som har vært lastet ut og lastet inn igjen har fungert, håndtering av DNG og ikke minst hvordan den mest snedige funksjonen i Google Foto ikke har speilet seg i synkronisering.

Dette gjelder analysen og forslagene til grupperinger og justeringer som algoritmene bak Foto-verktøyet. Disse kortene har gitt innsikt og ideer, men har fungert stadig mer tilfeldig og ikke alltid helt forståelig. De har imidlertid også laget forslag til fotokompisisjoner, fra animerte gif-er via fargejusterte foto til album basert på dato.

Disse har imidlertid bare vært synlig i nettversjonen av app-en, og ikke blitt konsekvent synkronisert lokalt slik "Backup and sync"-applikasjonen gjør til pc-er med Apple eller Windows. Den særskilte Google Foto-mappa i Drive skal ikke lenger oppgraderes automatisk.

Dermed har man med jevne mellomrom måtte bruke tid på å hente ut og lagre disse enkeltvis og i blokker.

Nå er det altså splitt som skal gjelde, og tjenestene skal fungere mer uavhengig av hverandre. Sikkerhetskopi av bilder fra mobile dingser foregår i Foto-appen, mens fillagring og synkronisering skal gå i Drive. Men ikke av alle foto, de fordrer et aktivt valg i nettversjonen av Disk og Foto. Foto får en egen opplastingsknapp for å kopiere foto fra Foto-appen til Drive.

Google begrunner dette  med at de mest aktive brukerne ikke forstår forskjellene mellom de to tjenestene, og at dette fører til mye brukerstøtte og sletting av filer uten sikkerhetskopi.

Et annet skille er at tjenestene nå blir beregnet uavhengig av hverandre mht. diskplass. Nå blir samme fil lagret i både Disk og Foto regnet som to filer, og om de er i original filstørrelse, så blir de regnet som dobbeltlagring. Tidligere var dette regnet som én. Om man velger nedskalering til høyeste Google-kvalitet, så regnes ikke filene inn i kvoten. Men denne nedskaleringen ødelegger mange filer, og gir fargetap i foto.

Alle filer og foto som er lagret i Drive og Foto blir med uforandret inn i ny løsning.

Så langt tyder dette på at Google fjerner seg mer fra å være nyttig som filhåndterer og foto-støtte. Men de som utelukkende jobber mobilt, vil ikke merke forskjell.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?