18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt


IKONISK: Fotografiet fra AP av daværende presidentkandidat Obama er ikke på lista. Kunstnen laget av Shepard Fairley er like ikoniske som originalfotoet.
(Illustrasjonsfoto: 
AP Photo/Damian Dovarganes, File)

I en litt morsom serie av verdenskjente fotografier koples de til hvilket kamera og objektiv som ble brukt. Utvalget er ikke uten overraskelser, de to siste på lista er kjente, uten at de dermed er ikoniske.

Hele utvalget av 20 Of The Most Iconic Photographs And The Cameras That Captured Them er gamle kjente. Det hjelper å bruke Leica, Hasselblad eller Nikon, om vi skal tolke husene som er brukt. Personlig er det morsomt at jeg har eid eller brukt flere av de kameratypene.

Det er derfor sikkert og sjølkritisk mer riktig å si at det er fotografen, og ikke kameraet, som gjør det ikoniske. Rette person på rette sted til rette tid er også evnen til å se eller forstå øyeblikket rett før det skjer - og trykke på utløseren.

Det beste kameraet er det man har med seg der og da. Treningen for å ta fotoet kommer med tusener av eksponeringer med dette beste kameraet man har til enhver tid.

Det er heller ikke noen foto tatt etter 2001 i dette utvalget. Den nesten fullstendige demokratiseringen av fotografi mobilkameraene førte til, fra Nokia på starten av årtusenet til dagens fantastiske mobilkameraer fra Samsung og Huawei, er utelatt. Men de har utløst noen helt fantastiske fotografier. Og mange av dem bedre enn noensinne, siden konkurransen er så enorm at de beste må være supergode for å stikke seg ut.

Ikonisering og popularisering i kunst og inspirasjon på en skala lik Korda sitt foto av Che Guevara er heller ikke forbeholdt gamle dager.

Bare se på illustrasjonsfotoet til denne saken. Gatekunstneren Shepard Fairey brukte et portrett fra en fotograf fra AP for å lage den serien av ikoner som er så sterkt assosiert med presidentvalgkampen og presidentperioden til Barack Obama.

Det førte til en toårig legal disputt med AP, som endte med et forlik. I denne perioden hevdet Fairey at han brukte et annet, eget foto der Obama opptrer sammen med Georg Clooney, som seinere giftet seg med en kjendisadvokat. I forbifarten kan det forstås. Men ser man nærmere på alternativet, er det avvik og "noe" som mangler.

IKKE HELT: Dette fotoet av Obama og en skuespiller og kjendisektemann var sagt å være den egentlige originalen til Obama-ikonene. (Foto: Shepard Fairey)
Det er dette noe som er ingrediensene i et ikonisk foto.










Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?