Lovende fotoryggsekk fra Tenba



* En turryggsekk for fotoutstyr med et nesten glimrende sikkerhetsgrep.

En nyhetsmelding fra Tenba fanget oppmerksomheten min i dag. De annonserer en lettvektsryggsekk med et spennende sikkerhetsgrep - Tenba Lightweight Photo Backpack Shootout Collection

Oppgitt vekt på 1,3 kilo, masse lommer med gjennomsiktig lokk og plass til en mini-pc/ultrabærbar. Joda, de har trigget geek-ene som ser etter tursekk her. Det er kamerainnlegget som er det mest spennende. Her kan man enten ha hele denne saken vridd ut fra ryggen, og ha vanlig tilgang. Eller man kan snu den, og få tilgang via et lokk i ryggen til sekken. Smart. Hele innlegget kan lempes ut slik at sekken kan brukes som en vanlig tursekk med klær og sånne kjedeligheter. Hengelåser kan hektes på glidelåsene i front eller rygg for ekstra sikkerhet.

Det virker som en god idé. Dessverre ser det ikke ut til at man kan få tilgang til sekken via rygglokket uten å ta av seg hele sekken. Det betyr plunder og ekstra tid, og selvsagt noe dritt om det er...vel, møkkete grunn. Om det hadde vært mulig å svinge sekken rundt via magebeltet, og bare vippe den ned mot hofta hadde det vært bra. Siden det ikke går an, og det er en formidabel designet magebelt og beltespenne, mistenker jeg dårlige materialer eller utføring. Og da mister jeg troa på materialene i resten av sekken også, dessverre. Bedre innpassing av en liten pc hadde også vært glimrende. Prisen er 154 dollar, noe som med norsk db og moms skulle bli omtrent 1500 kroner. Det er i overkant.


Utrygg som en østers

Jeg liker ikke fotoryggsekker med østersdesign ("clamshell"-eksempel fra Think Tank her). Grunnen er at de er upraktiske i bruk, kan bety noe ordentlig griseri fordi de må settes ned på alle mulige underlag for å gjøre de enkleste ting (støv og dritt er snart det eneste problemet man har igjen med digitalfoto, og det ikke gøy å aktivt måtte oppsøke det...) og sikkerheten er elendig. 

Med lav sikkerhet mener jeg ikke bare det at klåfingre kan åpne og hente ut utstyr ubemerket fra en slik sekk. Og det gjelder i ikke veldig tette folkesamlinger også. Om man skal åpne en østerssekk når det regner og blåser, eksponeres alt utstyret for drittværet. Eller utstyr står i fare for å falle ut. Men sjølsagt, skulderbagger er enda verre når det kommer til fare for å bli frastjålet utstyr.

En bedre løsning er det for øyeblikket Lowepro som har. De har en Flipside-serie med slanke fotoryggsekker med åpning i ryggen. De har også kommet med en Classified Sling-serie, hvor sideåpning med treg glidelås ivertar sikkerheten, sammen med diskret design - Classified ser ikke ut som fotobagger.  Mer klassiske ryggsekker med god og forholdsvis sikker sideåpning er Fastpack med to reimer, og Slingshot med diagonalreim fra samme produsent. 

Tenba har ikke norsk distributør, men lowepro har pr-foto.no som distributør. Think Tank har Fotovideo.no som hovedleverandør. Bildene er reklamebilder fra Tenba.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?