Del så det svir....


* Gjør hverdagen lettere når man soser rundt og prøver å være digital og sosial ...

... ihvertfall i tastaturet. Et poeng med sosiale medier/nettverk er at man kan dele det man finner interessant med andre i samme nettverk, delta i "hvaskjer'a"-praten, og finne ut hva andre mener om dette og hint. Og etterhvert som vi lever mer og mer med web-leseren som ramme for aktiviten så blir det behov for å gjøre deling og lignende dagligdagse aktiviteter enklere.

For oss som bruker flere web-utforskere var en av de mest interessante nyhetene i Internet Explorer 8 i fjor at det kom akselleratorer. Dette var små snutter som gjorde søk, deling, oppslag og sånt enklere. Installer en slik sak fra ressurssidene til IE, og venstreklikk i IE-web-utforskeren ble meningsfull igjen.

For Firefox, Opera og Chrome (og andre web-utforskere i fanklubben rundt Java*) har nettopp slike små javasnutter vært tilgjengelig i åravis. "Bookmarklets" som de heter på engelsk er enda bedre og raskere i bruk i disse utforskerne, og de kan gjøre hverdagen effektiv.

Nå sist har jeg brukt de jeg finner her Bookmarklets | myopiclunacy.com som utgangspunkt. BlogThis lager en lenke til en web-side og putter den inn i redigeringsprogrammet til blogger/blogspot. Gmail This sender sia som en e-post via Gmail (...). Twiit lager en kortlenke og putter den inn i en Twitterdialogboks med sidetittel som overskrift og rom (stort sett) for din kommentar, mens Wiki Search gjør et oppslag i Wikipedia (som er innebygd i Opera). Det finnes også en TwitterReactions-snutt hos Jesse’s Bookmarklets Site, hvor det sjekkes hva som sies/kommenteres/allerede er delt ut om en webside. I det store og hele er de ganske sjølforklarende.

Disse aktiveres med at man drar og slipper lenka på verktøylinja for favoritter eller web-snarveier. Disse Javasnuttene fungerte fint sist gang jeg sjekket dem, uten at de gjorde noe jeg fant som usikre kall. Det er en god forholdsregel å ha et skikkelig sikkerhetsprogram installert for sikkerhets skyld. Antivirus er ikke nok for den aktive web-bruker, om det nå er windows eller Mac som brukes (det er en grunn til at antivirusprogrammer er gratis tilgjengelig overalt...). De fungerer ikke i IE.

Facebook har en egen deleknapp for facebook (ligger under Notes/Notater-fanen, til høyre sist gang jeg sjekket. Wordpress har også en egen tilsvarende bloggsnutt liggende under sine hjelpesider for "blogg gjeldende side".

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?