En liten skogsidyll ved vannet - i Idaho

* Fin dag for en tur på stranda - i Idaho. Hetebølge langs nordvestkysten drar temperaturen opp i over 40 grader på dagtid.

Denne gangen endte jeg opp i skauen i Idaho. Etter å ha kjørt hele dagen over jordbruksland i Columbia-bassenget fant jeg ut at Spokane faktisk var en litt vel kjedelig by, og dro over grensen til Idaho, og fant Coeur d'Alene, Idaho.

Byen ligger ved vann, og kunne i teorien vært innlandshavn for vestkysten - dette gjelder imidlertid for nabobyen lenger sør i Idaho, som har kysthavn for vestkysten av sambandsstatene - i en delstat som er omringet på alle kanter av andre delstater.

I den grad an kan sammenligne idyllen med noe som helst, minner det om enkelte finske byer ved innsjøer jeg har sett. Riktignok en ekstremt varm dag, og folk var ute og nøt været. Og med et par nydelige sandstrender også.


En søt detalj er en liten barnevandresti gjennom byen, hvor historien om en liten skogmus som gjemmer seg i et elggevir folder seg ut. Små plaketter forteller historien, og hver elgstatue er utformet av lokale kunstnere. Artig idé.


Ellers er det krisetid, og i denne småbyen spiller det en stor rolle å være lokalpatriot. Det vil si reklamespots på lokal-tv hvor folk oppfordres til å gjøre innkjøpene sine lokalt, oppslag om å handle fra butikkene i sentrum, og innslag om hvor viktig det er å handle amerikanske biler. Det siste kan man forstå, den mest utprega forskjellen mellom de første bilturene jeg kjørte her i for snart ti år siden er det massive innrykket av japanske og koreanske biler. Personlig skjønner jeg det godt, høyere kvalitet, lavere forbruk, bedre teknologi slår an her som i kongeriket der hjemme. Men i et samfunn med så sterk identitet knyttet til bil og bilkultur, og med en tidligere gigantindustri innenfor bilproduksjon så er det ikke fritt for nostalgi og tendenser til proteksjonisme.

Toppen av småbyidyll var likevel et oppslag i en kaffebar jeg var innom. Der samlet de inn penger til de næringsdrivende i nabogata, som opplevde handelsnedgang på grunn av veivedlikehold i gata. Så det er ikke bare råtøffe forhold som råder i "Small town America".

Nå settes kursen mot kysten igjen, Oregon neste.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?