Gjøre pc-ene (og serverne) verdiløs før reisen

* Enklere å lagre det vesentlige i støtsikre, vanntette og støvtette kofferter (bilde fra Pelicase).
Et problem med å dra ut på tur, er sjølsagt en tanke på hva som kan skje det verdifulle du har i heimen. For en med noen datamaskiner er datamaskiner en utfordring. Man kan velge å lempe ut kabinettene til sikker lagring (det noen kaller "harddisken"), men det er lite fristende. De er plasskrevende og det er noe herk å lempe rundt. Og det er heller ikke nødvendig.

Løsningen er enkel, selv om dette innebærer litt skruing: Det mest verdifulle i pc-en er harddiskene (de inneholder informasjonen som har verdi), og vesentlig for å få datamaskinen til å virke er minnebrikker og prosessor. Prosessoren er noe søl å få ut og er også fort relativt verdiløs etter noen tids bruk. Å plukke ut harddiskene og minnebrikkene er enkelt, og etterpå lar man kabinettet stå åpent og tydelig strippet. Om man også har et bra grafikkort (spillere og folk som jobber mye med foto og film skjønner hva jeg mener), kan det plukkes ut. Datamaskinen vil være mindre interessante å stjæle, fordi mye relativt dyre komponenter må kjøpes før de kan brukes. Det gjør dem tungt omsettelige.

Det som er viktig er at dette er enheter som er ømfintlig for støt og statisk elektrisitet. Derfor må man være forsiktig, og gjerne bruke en slik armlenke - Antistatic Armchain 6 feet - når man demonterer. I tillegg bør enhetene puttes i esd-poser.

Så, transport og oppbevaring. Poenget er støtsikkert, støvtett og vanntett. Her kan man gradere, men det beste er kofferter laget for slikt. De beste anses å være fra Pelicase, Dacon AS - Pelicase-modeller, men en viktig konkurrent som har godt omdømme og lavere pris er de fra Explorer Case. De kan skaffes her Nitrox.no. Nitrox svarer ikke på epost og er trege på telefon, men de sender varene etter bestilling.

Et rimelig alternativ, som mangler noe finish, men som vil gjøre jobben finnes hos Clas Ohlson.

Før man drar, er også alt av stor verdi låst inn i lagerboder og safer ute av leiligheten. Så kan offentlige og delvis private sosiale nettverk brukes for å fortelle hva som skjer underveis. For i heimen er det fint lite å ta for den som kartlegger mulighetene med sosiale nettverk som kilde. Andre kjeltringer vil også bli skuffet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?