Gadjiwan-kapittelet

I den lille landsbyen Gadjiwan nær grensa til Nigeria opplevde jeg landsbytradisjoner og omstilling på nært hold.


Første besøk var til den lokale landsbysjefen, lamidoen. Deretter den lokale mullaen og et sjeldent besøk inne i hans gemakker for å møte eldstefrua hans.

Deretter gikk det slag i slag med marked, barn, omvisning i omlandet og besøk hos lokale myndigheter og sikkerhetsstyrker.


LAMIDOEN: Besøk hos den lokale lamidoen, landsbyhøvdingen. Forholdsvis ung, utdannet agronom, og veldig opptatt av å vise fram hvordan modernitet og tradisjon fungerer. Fascinerende, flott fyr.

INNE I BESØKSHYTTA: En annen gruppe norskinger var innom, med felles avfotografering og gaveutveksling. Lamidoen har en enorm satelittantenne, tv og pc tilgjengelig.

FARVEL: Tepper var gavene hver gruppe fikk. Vi ser den ene til venstre i bildet, her utenfor inngangen til Lamidoens kvarterer. I bakgrunnen ser vi mullaen i landsbyen, men der var det fotoforbud.
MULLAENS KVARTER: Et kjapt foto ut av ruta dagen vi dro. Dette er inngangen til kvarteren det muslimske overhodet i Gadjiwan, med brønn på utsiden.

Markedet 



BENSINSTASJON: På markedet var det også bensin og dieselå få kjøpt.

FOTORESTRIKSJONER: Foto av folk kan være vanskelig. men bleikinger foran gjør det mulig å få foto av avdelingen i markedet som selger alt mulig rart utenom mat.

GRØNNSAK OG KJØTT: På andre siden av veien er det matsalg.

MARKEDSPLASS: Slike markedsplasser er stort sett i alle større landsbyer og byer. Markedsdagene går på omgang mellom landsbyene. Her er dagen etter markedsdagen.

  Hverdagsliv


OM PØLSER, POLITIKK OG BILREPARASJONER: Det er noen mil og mange timer til næmeste merkeverksted. Men det er utrolig hva som kan ordnes i en Toyota Landcruiser med litt rør, gummibånd, strikk og plastikk.

LYKKES: Når noen gjør det bra, vises det gjerne på huset - for eksempel et murpåbygg og en egen port.
HOVEDGATA: Bebyggelsen langsetter veien ut til markedet.


AMBISIØS: Jeg veit ikke hva de selger, men jeg har sans for ambisjonene.

Landskapet 


JORDBRUKSLAND: Det er ikke mangel på jord, men mangel på teknologi og logistikk i dette lovende landet.

FORSØK: Det er god jord i området, og det drives eksperimentering av nye matslag. Her er det en vanngjerrig variant av ris.

Misjonstasjonen 


EN HELT: Solbjørg er frivillig hjelper for NMS på misjonsstasjonen i Gadjiwan for seks måneder hver vinter. Et fyrerkeri av ei dame som står på som vennlig sjel og godt vertskap for den som måtte komme innom.


ÅTTEKANT: Kirka i Gadjiwan har denne åttekantforma som ofte er brukt her i landet.

ETTER GUDSTJENESTEN: Kirketjenestene er fyllt av farger, rytmer, musikk, dans og sang. Ikke akkurat Vestlandsvarianten.

BOSTAD: Vi var innkvartert på den gamle presteboligen i Gadjiwan. To mann per rom, et rom til tanten, ei stue å sitte i, en balkong for besøk, null strøm, null internett, og parafindrevet kjøleskap i gangen. 

NATTA: Sola lyser opp Nigeria på vei ned over et vakkert Gadjiwan-landskap.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?