I en seng på hospitalet

Noen foto fra helsearbeid i Ngaundere. Hospitalet er bygd av NMS og USEM, som begge har misjonsstasjoner like ved. Nå er det bak murer som dessverre er lukket det meste av døgnet på grunn av sikkerhetssituasjonen i Nigeria

Aktiviteten er etterhvert overført mest til lokale krefter, selv om mye av grunnbevilgningene er basert på donasjoner og bidrag fra misjonsselskapene. Egenandel er imidlertid mer vanlig enn ikke, noe som innebærer at pleien over tid nok ikke er like langvarig som ønsket.

Akuttjenesten ytes etter mer grunnleggende hjelpeprinsipper: Liv skal reddes, først og fremst.

Litt statistikk: Hospitalet har seks enetasjesbygg på størrelse med hesteskobygget i starten av serien. I tillegg er det et toetasjes bygg med kirurgi og operasjonssaler.

Ngaundere har en befolkning på 152 700, men hospitalet er også sentralsjukehus for Adamawa-regionen, der også Gadjiwan ligger. Hele regionen har 884 289 innbyggere (tall fra 2005).

Det tar opp til åtte timer på elendige veier å komme fra de ytre landsbyene til hospitalet i Nagoundere. Men er det komplekst nok til at de lokale helsestasjonene ikke kan ta seg av pasienter, er det enda lenger til nærmeste legehelikopter.

Men man kan tenke seg hvordan det er med en kompleks fødsel på gang på veier ødelagt av regnskyll, og som arter seg som orgeltramp med innslag av berb- og dalbane.

TANNPLEIE:Bak her var det før fødestue, nå er det tannklinikk. 
HESTESKO 1: Dette er den eldste delen av selve sjukehuset, bak admin-bygget..
HESTESKO 2: Sammen med admin-bygget er dette den eldste delen av selve sjukehuset.

ADMIN: Hovedbygget med administrasjon. Bak er hesteskobyggene.

NYERE: På plassen motstående admin-bygget ligger flere spesialavdelinger.

BARNEAVDELINGEN: Litt mer forseggjort med pynt og variasjon. Lagt for seg selv bak krirurgi- og mødrebygget.

SENGEPOSTER: Disse småhusene er der pasienter som må/kan ligge litt blir plassert. Det er en forutsetning at noen pårørende kan bidra, eller at de kan betale/bli betalt for.

NYTT: Eli forklarer en bror og en fetter hvordan dette ble bygd ut over årene. Og hvordan pleie arter seg her.

OBSERVERT: Litt tufs unge, men mor følger med.

MELLOM HOSITAL OG STASJON: Dette veikrysset skiller avkjøring mot misjonsstasjonene til US og Norge til venstre (bak muren) og til Hospitalet opp til høyre.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?