Darwin, evolusjon, kritikk og moralisme


Dagsavisen har onsdag 28.1 et innlegg fra en som kritiserer et tv-innslag som er for positiv til Darwin og den utviklingslæra han la grunnlaget for. 

Rent bortsett fra de noe snodige antydningene om bevis og "missing link" som kritikere til evolusjon har for vane, settes det en likhet mellom ateisme og evolusjonsteori. Det verste må være for de som ønsker å ha en religiøs overbevisning av et eller annet slag, og som finner at natur og utvikling likevel forklares best gjennom vitenskap og teorier som den om evolusjonen. Innlegget er i realiteten en moralistisk pekefinger mot disse folka, som altså ikke er rettroende, ja, egentlig kunne de like gjerne vært ateister...

Det er klart at igamle dager skapte dette problemer. Jeg leste nylig en artikkel i Levende Historie-magasinet hvor en statssekretær fra KrF så seint som på midten av åttitallet "ikke skjønte hvor stor oppslutning evolusjonsteorien hadde". Dette var etter at den daværende kollisjonsregjeringen hadde fjernet mye av evolusjonsteorien i ukastene til mønsterplanen fra 1985 (M85). Katastrofen M85 ble heldigvis avløst av M87, jeg husker fortsatt hvordan jeg som ung elevtillitsvalgt fulgte og deltok i diskusjonen i elevråd og samarbeidsutvalg.

Det verste for kritikerne er nok fortsatt at evolusjonen fortsetter hele tiden, for eksempel i denne artikkelen fra forsking.no om hvordan en billetype nylig har endret adferd som følge av konkurranse om matfatet. Illustrasjonen er hentet fra denne artikkelen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?