Clown of the Mountains - unik for New Zealand


* Fjellpapegøyen i New Zealand - fremmelig, sosial og artig skapning .

Ikke mat papegøyen! Aleine, eller sammen med annen informasjon, er dette noe av det viktigste man skal vite om Kea, fjellpapegøyen som bare finnes i New Zealand. Grunnen er enkel: Dette er en nysgjerrig og sosial papegøye, og når den fores med relativt høyenergi mat som vi mennesker er blitt så flinke til å lage - og spise, så er problemet at den blir veldig sosial. Med vekt og størrelse som en ettåring, og med samme forsiktige omgang med ting og tang i nærmiljøet, kan resulatet bli plagsomt.

Den har nebb og klør som er i stand til å røske vindusviskere, felgbeskyttere og pyntelister av biler, noe de som er mest vant til mennesker kan finne på å gjøre med biler som er parkert. 

I år opplevde jeg den på en parkeringsplass i Fiordland, over Milford Sound nær The Chasm. Nysgjerrig og ikke rent lite tiggende, humpet den rundt bilene og gnagde planterester av campingbilene, og studerte menneskene interessert, men reservert. Dette var like etter lunsj, og etterhvert som jeg kjørte tilbake ruta jeg hadde fulgt samme formiddag, oppdaget jeg flere slike på et par stopplasser. Der hadde de ikke vært tidligere, det er så man lurer på om de veit sånn cirka når folk er ferdig med maten og det er mulig med rester. Eller, det skulle ikke forundre meg at de liker å sove lenge om morran... 

Sist gang jeg opplevde en slik, var med en gruppe turister, som plutselig fikk se en Kea på en stein, Steinen ble en catwalk, etterhvert som den gjorde seg til for fotografene. Jeg skulle gå litt rundt for en annen vinkel, og så en Kea stående bak og studere opptrinnet nøye, med det som må kalles et forskende blikk. Vidunderlig meta.

Det er på grunn av at den oppfører seg slik, at den har fått tilnavnet som fjellklovn. Eller fjolls til fjells, som vi ville kalt den.

Lyden den lager, Keeeeeeaa, som høres ut som et stemt rovfuglskrik for oss nordboer, har gitt den navn. Fargen er grønn, med et gult bånd rundt øynene på ungfuglene som blir brunt for de voksne. Når den flyr, vises et sterkt oransje fjørlag seg under vingene.

En litt reservert sjeldenhet, som blir svært sosial når den blir bedre kjent med deg, hyggelig og nysgjerrig, og overstadig overlykkelig og rammende for nærmiljøet når den får mye godt i seg...joda, om kea var menneske, hadde den vært norsk mann på Sydentur....

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?