Fiji suspendert fra Samveldet

I dag gikk fristen for Fiji til å gjeninnføre demokrati og konstitusjon ut, og statsminister og forsvarssjef Bainimarama forklarte at reformene militærkuppene i 2006 0g 2009 skulle føre til ikke var unnagjort.Fiji er en tidligere britisk koloni, i hundre år mellom 1874 og 1970, og er fortsatt er en del av det britiske samveldet. Landet kaller seg en republikk, men herjes av politiske kriser. For øyeblikket er det en teknisk unntakstilstand med militære som styrer, med en viss grad av pressekontroll og restriksjoner på reiser.

Fiji suspended from Commonwealth var meldingen fra BBC, noe som tyder på at resten av Samveldet har gått lei. På tide, men det ser også noe om hvilke tålmod man har med øystaten og hvordan de bygger sin stat. Og forskjellen fra en Mugabe og hans sammenbrudd av en stat, så fungerer Fiji. Det er ikke soldater i gatene, i havnene eller til havs. Det er kun moderat kontroll av media (selv om folk er ukomfortabel med å snakke med utenlandske journalister og ikke vil fotograferes eller gi fullt navn), og folk får stort sett holde på med sitt. Den økonomiske aktiviteten er på vei opp, ikke bare i turistindustrien, men veier - med fortau - og boliger bygges det en god del av.

I pressen er det mye sport og idrett, en masse presumptivt kjendisstoff, og sjokkoverskrifter over hva syke folk kan finne på å gjøre med medmennesker. Interessante rapporter om folk, politikk og samfunn er heller labert. Men sånn sett kunne Norge også være i en unntakstilstand, så hva hvem er vi til å kritisere media her.

Fiji er en stolt og gammel stat og har definitivt sin egen måte å føre politikk på. Mer om dette kan leses her. Og selv om folket er fredelig, bruker de sine militære styrker for å gjøre seg gjeldende i verden, med over 1000 soldater utstasjonert i internasjonale operasjoner i verden, samt soldater som tjenestegjør i britiske styrker. Noe som gjør at mange fijianere jeg har møtt kjenner til Norge (eller Nåårrge, som de repliserer). Fiji og Norge har deltatt i mange FN-operasjoner sammen, som i Libanon og Sinai. En eldre herre jeg møtte fortalte at dette både gjorde folket stolt - og bidro meg mye penger inn i Fiji. Britene betaler visstnok soldater fra Samveldet som går inn i britiske styrker svært bra.

Det virker som befolkningen lar det politiske systemet finne ut av dette sjæl, mens liv og næringsliv får gå videre, uten for mye innblanding. Åpnebart mente det britiske samveldet det samme.

Som jeg tidligere har nevnt, er løsningsorienteringen hos lokalbefolkningen høy, uten at strukturene bak er helt fraværende. Og det er blandingen av det uformelle, de åpenbare fungerende strukturene og mye humør og stå-på-vilje som gjør Fijij så interessant. Men militær unntakstilstand og behandlingen av blant annet minoriterer tyder på at Fiji har et stykke til å være et fullstendig stillehavsparadis.

Men jeg gleder meg til å komme tilbake, læll. Helst etter at demokratiet er re-etablert.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?