Morro i bakkebygrenda, NZ


* Blant de mindre dramatiske bakkene i Dunedin.

Helga ble tilbrakt i Dunedin, en overraskende stor by sør i New Zealand. Universitetsby, og en vidunderlig blanding av irsk by lik dem vi finner vest i Republikken (tenk Cork og Gallway) og amerikansk mall-sentersamling (tenk Huff!!!). Og sentrum liggende nederst blant daler og åser  (eller som de kaller denslags i Snåsa: Fjell...). Dette gjør at det er bratte bakker overalt, slik at man føler at uansett hvor man kommer fra, er det motbakke på vei tilbake. Så det minner litt om Bergen, også.

Studenter og bakker har ført til at byen har fått en 2001 Darwin Award: Rubbish!. Ellers er det sjarmerende by med et oktagon-formet torg i sentrum. Mot nord ligger en halvøy med en albatross-koloni og en Hoiho-pingvin-koloni. Mot sør er det laange strender og et landskap som også inkludere våtmarker og rester av naturlandskap. Et sted verdt å besøke, og verdt å komme tilbake til.



Brukte dagen til å kjøre kystsstripen (kystriksveien, en "scenic road" verdt omveien) til Invercargill. Om denne byen er det bare å si at om Invercargill var smør, prøver den å sette rekord i å dekke størst mulig stykke brød. Det er den flateste byen jeg har sett. Men arkitekturen er som en by i frontiervest ("Ville Vesten" i US) - endeløst lange veier med lagerbygg, kjøpesenter og profesjonelle utsalgssteder (ante ikke at det fantes så mange traktormerker i verden), og et sentrum med toetasjers butikker med prangende fasader mot hovedgata, noe enklere og kjedeligere bakgater. 

Invercargill er også den byen som er lengst unna Norge på denne kloden...

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?