Gigantkollisjonen som skapte et fugleparadis


* Der to hav møter hverandre under hissig himmel - Tasmanhavet til venstre, Stillehavet til høgre. Vinner: Fuglelivet i New Zealand.

Hva skjer når Tasmanhavet mellom New Zealand og Australia møter verdens største hav, Stillehavet? Man får en kjempekollisjon som effektivt lager et fugleparadis.
Inntil mennesket bruker sin teknologi til nesten å ødelegge paradis.

Jeg har besøkt Cape Reinga, det nordligste punktet i New Zealand, Far North på Nordøya nord for sanddynestranda som kalles "90 mile beach". Dette er stedet hvor Tasmanhavet møter Stillehavet og lager et gigantisk kaos av et havstykke som hindrer dyr som må svømme eller flyte å passere. Og spesielt rovdyr som rotter, mus og andre pattedyr ble hindret i å nå New Zealand fra kontintentet og øyene i nord.

Tasmanhavet danner også en effektiv vannbarriere mot vest-øya (Australia), mens mot Antarktis (norske Dronning Mauds Land) er Stillehavet en barriere i øst.

Effekten av denne gigantkollisjonen var et øyrike rundt hovedøyene Nordøya og Sørøya hvor dyrelivet effektivt sett ble skapt av de som kan fly over urolig hav: Fugler.

Og New Zealand sitt dyreliv har vært rammet av to store katastrofer: De to gangene menneskene kom. Da Maoriene kom roende fra Polynesia, ble fugler som ikke var vant til fiender og dermed lot seg jage og klubbe ned utryddet. Mest kjent er Moa-en (som altså ikke bare er et høl fyllt av kjøpesenter uttafor Ålesund), en strutselignende gigant, og alle som var avhengig av den. At Maoriene hadde med seg hunder og rotter hjalp ikke det spøtt.

Den andre katastrofen kom med europeerne, som hadde med seg katter, skytevåpen - og av alle idiotiske ting oppossumer (som har samme effekt på flora og fauna som kaniner i Australia). Berging av natur og fugler krever enorme ressurser i New Zealand, fordi utryddingen av arter har følgeskader som er mer enn at lyder forsvinner og fjærballer ikke er synlige lenger. Vegetasjon og annet dyreliv endres kraftig. Den sterke biokontrollen ved ankomst til New Zealand er forståelig fordi kiwiene veit hvilke skader tankeløysa fører med seg.

Den andre betydningen av Cape Reinga er at det også er et hellig sted som markerer overgangen mellom det jordiske og en annen verden. Åndene av døde maorier forlater de levende fra Cape Reinga. Derfor er stedet både bygd opp for å vise unik flora og fauna, og det er et hellig sted hvor man vandrer med, vel, andakt er et godt ord. Og man spiser og drikker ikke så lenge man er inne i området.

* Inngangen til Cape Reinga - der de levende møter åndeverdenen og etterlivet.

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?