Mollstemt ved det nasjonale minnestedet Waitangi

* Inngangen til besøkssenteret i Waitangi
Waitangi er stedet hvor Maori-høvdingene i New Zealand inngikk en avtale med Storbritannia. som dannet opptakten til den moderne staten New Zealand. Treaty of Waitangi skulle garantere gjensidighet i forholdet mellom europeere og urbefolkningen. Delvis ble det en gjensidig pyrrhos-seier, britene fikk ikke en ny koloni, og la kimen til framtidige problemer på grunn av forskjellige versjoner og tolkinger av avtalen.

Maoriene ble en minoritet i et land som artet seg som koloni med herrer og undertrykte. Selv det uavhengige New Zealand er et land i det britiske samveldet, med Dronningens portrett på mynter og sedler, og med unionsmerket til Storbritannia (Union Jack-kombinasjonen av det engelske, skotske og irske flagget) øverst mot stangen i New Zealands flagg.

Kanskje derfor er Waitangi, en odde ved en elv i Nordland på nordøya i New Zealand et mollstemt sted. En stele viser avtalen skrevet i maori, og en portal viser urbefolkningen kunst og markeringer. På den andre siden av vannet ligger byen Russel på en øy, den første hovedstaden i New Zealand.

Flaggstanga på stedet flyr en lørve som man kan gjette er den hvite utgaven av flagget til New Zealand. Det nærmeste besøkssenteret er stille, kun åpent på deltid.

Det er som om Eidsvollsbygningen hadde blitt erstattet av en minnebauta og hatt stabburet som deltidsbesøkssenter. Jeg har ikke sett noe så snodig siden jeg så bygget hvor uavhengighetserklæringen til de tretten koloniene som ble USA ble lest første gang. Dette toetasjers kolonibygget i Boston, Massachusett, er omringet av schwære skyskrapere, og har en metrostasjon i kjelleren... For å følge analogien for vårt arnested for den nye konstitusjonen, det er som om Eidsvoll stasjon hadde vært i kjelleren til Eidsvollsbygningen. Og E6 hadde hatt et større veikryss over bygget...

* Minneinstallasjon på marka der avtalen ble underskrevet.
På den annen side, Waitangi er også veldig typisk kiwiene. Ikke for mye dveling med fortiden, men med et blikk framover. Og lavmælt respektfull, med litt taktfullhet. Og da er et mollstemt nasjonalminnesmerke for noe som skjedde langt tilbake i tid helt riktig.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?